Oooo akkor egy KINCS az én új gluténmentes sült csirke receptemmel! Aranyszínű, ropogós tészta és szaftos csirke belül, könnyen megtalálható alapanyagokból. A sült csirkét kedvelő férjem nagy tapsot adott ennek a receptnek, így tudtam, hogy nyertesre akadtam!
A gluténmentes liszt TÉNYLEG jól működik a mélysütött dolgok bevonataként. A profi szakácsok gyakran mondják, hogy a gluténmentes lisztek jobb lisztet készítenek, mint a búzaliszt, és azt kell mondanom, hogy teljesen egyetértek. A végső tészta ropogós, aranyszínű és finom.
Én egy klasszikus írós sült csirke receptet választottam, bár az írós alternatíva is szerepel a receptben. Néha nem kapható könnyen a boltokban, vagy érdemes kipróbálni a tejmentes változatot.
Tehát a csirkét néhány órán át pácoljuk az íróban és a fűszerekben (vagy egy éjszakán át, ha ez könnyebb), majd sütés előtt fűszerezett lisztbe szórjuk. Ezután szupergyorsan megsül, csak pár perc kell mindkét oldalra. Mmmm mmmm!
Milyen lisztre van szükségem a gluténmentes sült csirkéhez?
Én bolti gluténmentes sima lisztkeveréket használtam, de kukoricaliszttel is remek eredményeket értem el. Tehát bármelyiket használhatja ehhez a recepthez. A burgonyakeményítő is nagyon jól működik, csak kevésbé kapható a boltokban.
Hozzávalók
- 500 g csirkecomb filé
- 280 ml író vagy 280 ml tej és 1 evőkanál fehérborecet
- 80 ml savanyúságlé/jalepeno lé (ha nincs, használjon fehérborecetet vagy almaecetet).
- 1,5 teáskanál fokhagymapor
- 1,5 teáskanál füstölt paprika
- 0,5 teáskanál finom só
- 150 g gluténmentes sima liszt (én az Asda lisztjét használom) vagy kukoricaliszt
- kb. 750 ml sütőolaj (én növényi vagy napraforgóolajat használok)
Elkészítés
- Egy tálban vagy tálban keverje össze az írót, a savanyúság levét, 1 teáskanál fokhagymaport és 1 teáskanál füstölt paprikát.
- Vágja ketté a csirkecombfiléket (feltéve, hogy nagy darabok vannak), majd tegye őket az írókeverékbe, fedje le fedővel vagy fóliával, és tegye a hűtőbe, hogy legalább 2 órán át (legfeljebb 48 órán át) pácolódjon.
- Amikor a csirke már pácban van, elkészítheti a lisztes panírt. Egyszerűen keverje össze a lisztet 0,5 teáskanál fokhagymaporral, 0,5 teáskanál füstölt paprikával és 0,5 teáskanál finom sóval.
Villával emelje ki a csirke egy darabját a tupperware-ből, és hagyja, hogy a felesleg lefolyjon róla, mielőtt a lisztbe szórja. Enyhén megforgatjuk, hogy teljesen bevonja, és biztosítsuk, hogy teljesen beborítsa a fűszerezett liszt. - Tegye félre egy tiszta tányérra, és ismételje meg a folyamatot, amíg az összes csirkedarabot be nem vonja. Most már készen állunk a sütésre!
- A megfelelő sütési hőmérséklet beállítása elég fontos, ezért javaslom, hogy használjunk cukor (vagy más főzési) hőmérőt. Öntsünk annyi olajat, amennyire szükségünk van (én kb. 8 cm mélyre törekszem) egy serpenyőbe, a hőmérőt pedig helyezzük az olajba. Óvatosan melegítsük addig, amíg az olaj hőmérséklete 170C-175C között nem lesz, ami az ideális sütési hőmérséklet.
- Óvatosan helyezzen két-három csirkedarabot (a serpenyő méretétől függően, ne zsúfolja túl) a forró olajba. És süssük 2-3 percig mindkét oldalát, amíg aranyszínűre sül. Sütés közben tartsa szemmel az olaj hőmérsékletét.
- Ha megsült, egy drótos merőkanállal (vagy fém merőkanállal) óvatosan emelje ki a csirkét az olajból, és helyezze egy konyharuhával bélelt helyre. Így a felesleges olajat leitatjuk. Ezután vagy azonnal tálalja, vagy tegye egy rácsra, amíg a maradékot főzi (hogy a tészta ropogós maradjon).
- Ismételje meg a sütési folyamatot a maradék lisztezett csirkével, amíg egy szép halom aranyszínű sült csirkét nem kap. Jó étvágyat!