Ez a csirke, gomba és napon szárított paradicsomos rizottó recept természetesen gluténmentes, és a legpompásabb ételt teszi lehetővé. Tele van ezekkel a címlapon szereplő összetevőkkel, valamint borsóval a frissességért, és ez egy csodálatos krémes rizottó, amely a legjobb kényelmi étel a javából.
A rizottó klasszikus befejezéseként parmezán sajtot használtam, valamint egy kis krémes mascarponét. Néhány teáskanálnyi ebből a sima, krémes olasz sajtból nagyon sokáig elég, és valóban a finomság új szintjére emeli ezt a rizottót.
Ez egy családbarát recept, amelyet a hároméves kisfiam kipróbált és tesztelt. Ő egy kemény kritikus, és ha ez megkapja a jóváhagyását, remélhetőleg az Ön gyerekei is élvezni fogják! Ha nagyon kisgyermekeknek főz, próbáljon meg alacsony sótartalmú alaplevet használni alapként. A felnőttek aztán szükség esetén extra fűszerezést adhatnak a saját tányérjukhoz.
Nem találok mascarponét a boltokban, használhatok valami mást?
Mascarponét könnyen találhat a helyi szupermarketben, a hűtött sajtok között. Általában kerek, lapos tégelybe csomagolva találja. Ha azonban máshol él, és nem jut hozzá helyben, akkor próbálkozhat bármilyen semleges lágy sajtot használni helyette. A krémsajt ideális helyettesítője lenne, csak egy kis ízt ad a végső ételnek.
Ez a recept 3 bőséges, felnőtt méretű adagot szolgál fel, vagy 4 személy vagy egy család számára is nyújtható, ha salátát (vagy gluténmentes fokhagymás kenyeret) ad hozzá. Fokhagymás kenyérhez próbálja ki az egyszerű gluténmentes fokhagymás kenyér receptemet vagy az epikus, teljesen házi készítésű fokhagymás pizzakenyeret.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olaj (én az üveges aszalt paradicsom olaját használom, de az olívaolaj is jó).
- 1 nagy fehér hagyma, apró kockákra vágva
- 50 g napon szárított paradicsom, vékonyan felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál szárított bazsalikom (vagy egy tavaszi friss bazsalikom, apróra vágva)
- 250 g gesztenyegomba, vékonyan felszeletelve
- 250 g arborio rizs
- 175 ml fehérbor
- 1 liter csirkealaplé
- 100-200 ml víz
- 250 g maradék sült csirke (vagy más főtt csirke), apróra vágva
- 100 g fagyasztott borsó
- 100 g reszelt parmezán sajt
- 2 teáskanál mascarpone
Elkészítés
- Vegyünk egy nagy serpenyőt, és adjuk hozzá az olajat és a kockára vágott hagymát. Főzzük közepesen alacsony lángon, amíg a hagyma áttetszővé válik.
- Adja hozzá a fokhagymát, az aszalt paradicsomot és a szárított bazsalikomot, és főzze néhány percig.
- Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, és állítsuk a hőfokot közepesre. Főzzük, amíg megpuhulnak, miközben rendszeresen megkeverjük a serpenyő tartalmát (hogy a fokhagyma ne égjen meg). Ez körülbelül 5 percet vesz igénybe.
- Most adjuk hozzá a száraz arborio rizst közvetlenül a serpenyőbe – keverjük meg alaposan, hogy elkezdje felszívni a serpenyőben lévő szaftot. Ezután öntsük hozzá a fehérbort. Addig keverjük a rizst, amíg a folyadék nagy részét fel nem szívja.
- Most kezdjük el hozzáadni a húslevest, egyszerre kb. 200 ml-t adva hozzá, és folyamatosan kevergetve, hogy a rizottó ne ragadjon a serpenyő aljára. A folyadék fokozatos hozzáadásával biztosíthatja, hogy ne adjon hozzá túl sokat, és ne legyen a végén egy hanyag rendetlenség! A rizs térfogata megnégyszereződik, ha megfőtt, és ha elfogy a rizsleves, csak adjunk hozzá egy kis vizet, amíg a rizs szép puha nem lesz (vagy al dente, ha olaszosan szeretjük).
- Amikor a rizs már majdnem megfőtt, adjuk hozzá a csirkét és a fagyasztott borsót, és főzzük további 5 percig.