Egy olvasói kérésen felbuzdulva nekiláttam, hogy megalkossak néhány gluténmentes citromos és fehér csokis brownie-t – az eredmény… szenzációs! Az ízek gyönyörű házassága, krémes fehér csokoládé és pikáns citrom, omlós brownie formájában. A tökéletes hétvégi sütemény.
Nem is tudtam, milyen jól működik együtt a citrom és a fehér csokoládé, amíg ki nem próbáltam, és most már függő vagyok. Ezekben a brownie-kban az ízek nagyon szépen kiegyensúlyozottak, így mind a krémes, édes fehér csokoládé, mind a citromos, élénk, csípős citromos hatás.
A tetejüket egy egyszerű fehércsokoládés citromos ganache-csokoládéval díszítjük, amely csak másodpercekig tart a mikrohullámú sütőben, és tökéletesen befejezi a brownie-kat.
Nagy brownie-rajongó vagyok, így ezeknek a brownie-knak igazi brownie-középpontjuk van. Ha azonban jobban szereted a cukrosabb brownie-t, akkor a módszerben megírtam, hogy mennyi ideig kell sütni őket.
Meddig tarthatóak el ezek a citromos és fehér csokoládés brownie-k?
Ha sikerül megállni, hogy ne zabáljuk fel őket azonnal, szerintem légmentesen záródó edényben néhány napig nagyon jól eltarthatóak. A tésztaközepük miatt ezek a citromos és fehércsokoládés brownie-k nem száradnak ki olyan gyorsan, mint más gluténmentes sütemények.
Hozzávalók
- 250 g fehér csokoládé + 50 g a díszítéshez (callet vagy apróra vágva)
- 200 g sótlan vaj, apró darabokra vágva
- 3 nagy tojás
- 200 g porcukor
- 3 citrom
- 170g gluténmentes sima liszt ( én a Doves Farm FREEE lisztjét használtam)
- Csipetnyi só
Elkészítés
- Tegyünk 250 g fehér csokoládét egy mikrohullámú sütőnek ellenálló közepes méretű tálba, a sótlan vajjal együtt. Mikrózzuk 30 másodpercig, hagyjuk állni 30 másodpercig, majd keverjük meg, majd ismételjük meg másodszor és harmadszor, vagy amíg a csokoládé és a vaj meg nem olvad – ne melegítsük túl, különben a csokoládé széthasadását/egy nagyon piszkos mikrohullámú sütőt kapunk! Villával vagy kis habverővel erőteljesen keverjük össze.
- Kenjen ki és béleljen ki egy 20 cm-es négyzet alakú sütőformát tapadásmentes sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 170C-ra (légkeverés).
- Üssük fel a tojásokat egy nagy keverőtálba, majd szitáljuk bele a porcukrot. Ezután adjuk hozzá a 3 citrom héját. Villával vagy fakanállal keverjük addig, amíg jól össze nem áll.
- Öntsük a csokoládékeveréket (amelynek mostanra már kissé ki kellett hűlnie – a meleg is jó, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon forró, mert akkor a tojások megalvadhatnak) a tálba a tojásokkal, a cukorral és a citromhéjjal együtt. Azonnal keverjük össze, amíg sűrű tésztát kapunk.
- Végül adjuk hozzá a csipet sót, és szitáljuk bele a gluténmentes sima lisztet. Nagyon jól keverjük össze, amíg a lisztet be nem dolgozzuk a brownie tésztába.
- Most öntse a brownie tésztát az előkészített sütőformába, majd a sütő középső polcán 35 percig süsse. A brownie nagyrészt megsült, de a közepén egy nagyon hullámos rész lesz, amikor kiveszed a sütőből – pontosan ilyenre vágysz, hogy a közepén fuddy legyen. Ha jobban szereted a cukrosabb brownie-kat, süsd még 5 percig.
- Mivel egy fuddy brownie-t készítünk, vágás előtt teljesen ki kell hűlnie, különben puha és folyós lesz a közepe. Szobahőmérsékleten is hagyhatjuk, vagy ha sietünk, tegyük be a hűtőbe, amint már nem forró, hogy felgyorsítsuk a lehűlést.
- Ha a brownie teljesen kihűlt, óvatosan emeljük ki az egész brownie négyzetet a formából (én a sütőpapír oldalát emelem meg, hogy átrakjam), és helyezzük egy vágódeszkára.
- Most készítsünk citromos és fehér csokoládé ganache-t, hogy a brownie-kra csorgassuk. Adjuk a maradék 50 g fehér csokoládét egy kis mikrózható tálba, és facsarjunk rá 10 ml citromlevet (a maradék citromot tárolhatjuk a hűtőben, és felhasználhatjuk salátaöntetekhez/egyéb receptekhez). Mikrózza 10 másodpercig, hagyja állni 30 másodpercig, majd keverje meg – ha még mindig sűrű, mikrózza néhány másodpercig (max. 10 másodpercig), és keverje meg újra, amíg sima és fényes nem lesz. Ne melegítse túl, mert szét fog hasadni.
- Öntsük a ganache-t egy kis pipettás zacskóba, vagy egy kanállal csorgassuk a brownie-kra. Tegye a hűtőbe 15 percre, hogy megszilárduljon, majd szeletelje fel a 12 brownie-t és élvezze!