Ez az egyszerű csirkés leveles pite előre elkészített gluténmentes leveles tésztából készül, így gyorsan és ízletesen elkészíthető. A csirkés pástétom tölteléke teljesen pompás, és tele van csirkével, szalonnával, sárgarépával és egy gazdag és krémes mártással. A tészta pedig csodálatosan aranyszínű és ropogós lesz a tetején, amikor megsül.
Használhat maradék csirkét vagy akár pulykát is ehhez a pitéhez, vagy főzhet csirkemellet a töltelékhez. Én gyakran készítem sült csirke maradékokból, mivel ez egy mesés módja a maradékok felhasználásának. Ráadásul a fehér és barna hús keveréke extra ízt ad.
Csak csirkemell van? Ne aggódj, akkor is isteni íze lesz, hiszen a krémes mártás tele van ízekkel!
Mivel tálaljam?
A pite önálló ételként is fogyasztható, és mellé egy szép zöldséget, például borsót kínálhatunk. Vagy ha egy kicsit tovább szeretnénk nyújtani (azaz két felnőttet és két gyereket szeretnénk etetni vele), adjunk hozzá főtt újburgonyát vagy sült krumplit.
Ez a gluténmentes csirkés puffasztott pite 2 felnőttet szolgál ki, vagy akár egy négytagú családot is elláthat, ha ad hozzá egy kis zöldséget és burgonyát. Próbálja ki a burgonyapürét, főtt újburgonyát vagy chipset – az édesburgonyapüré is remek köret.
Hozzávalók
- 1 hagyma
- 1 sárgarépa
- 100 g szalonnaszelet (füstölt vagy nem füstölt szalonnaszelet vagy apróra vágott szalonnaszelet)
- 250 g csirke (én maradék sült csirkét használok, de a főtt csirkemell is jól használható)
- 40 g sótlan vaj
- 40 g kukoricaliszt vagy gluténmentes sima liszt
- 1 evőkanál mustár (teljes kiőrlésű vagy sima)
- 240 ml csirkealaplé
- 40 ml fehérbor (szükség esetén további csirkealaplével helyettesíthető)
- 80ml tejszín
- 40ml tej
- 1 tojás
- 1 Jus-Rol gluténmentes leveles tésztalap 280g (vagy ezzel egyenértékű)
- Fekete bors a fűszerezéshez
Elkészítés
- A szalonnát kevés olajon közepes lángon ropogósra sütjük.
- A hagymát és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, és a serpenyőbe tesszük. Vegyük a hőfokot közepesen alacsonyra, és főzzük 10 percig, amíg a hagyma megpuhul.
- Kockázza fel a csirkét falatnyi darabokra, és adja hozzá a serpenyőhöz, majd kapcsolja le a hőfokot. Egyszerűen keverjük át (nem kell főzni, nem akarjuk kiszárítani a csirkét), majd borítsuk ki a serpenyő tartalmát egy tányérra, és tegyük félre, amíg készítünk egy szép mártást a töltelék megkötésére!
- Adjuk a vajat és a kukoricalisztet a serpenyőbe, és melegítsük, amíg a vaj elolvad. Egy kis habverővel vagy fakanállal keverjük össze a vajat és a lisztet rouxszá (sűrű tésztává), és hagyjuk egy percig sisteregni.
- Most adjuk hozzá a mustárt, és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a csirkealaplevet és a bort. Melegítsük egy-két percig, majd keverjük/kevergessük elég erőteljesen, hogy minden csomót feloldjunk – szép sima pasztát kell kapnunk. Ezután adjuk hozzá a tejszínt és a tejet, és ismét keverjük össze, amíg sűrű, sima mártást kapunk (ha még nem sűrű, melegítsük tovább és keverjük, hogy besűrűsödjön – ha kicsit darabos, ne bosszankodjunk, keverjük meg alaposan, de senki sem fogja észrevenni a kis csomókat a végső ételben).
- Öntsük a csirke/szalonna/zöldség keveréket a mártásba, és keverjük össze az egészet jól, hogy összeálljon. Öntsük a tölteléket a piteformába (én egy 27 cm x 20 cm-es téglalap alakú tálat használok, de más formájú vagy más méretű is jó lesz). Hagyjuk állni 5 percig, vagy amíg a párolgás abbamarad.
- Melegítsük elő a sütőt 180C-ra (légkeverés). Ezután tekerjük ki a tésztát, és óvatosan helyezzük a piteforma tetejére – inkább a forma peremére, mint a töltelékre. Vagyis a tészta ne érjen a töltelékhez. A sarkokat és a széleket összecsippentjük, hogy a tészta a helyén maradjon. Ezután egy éles késsel vágja le a felesleget (ha van – ne feledje, hogy a tészta széleinél hagyjon egy cm-t, hogy a fedelet a helyére rögzítse).
- Vágjunk egy X alakot a tésztafedél közepébe, és egy kis X alakot a sarkokba (hogy a gőz távozni tudjon a sütés során). Ha szeretné, a felesleges tésztából díszítéseket készíthet.
Verjük fel a tojást, és egy tésztaecsettel mossuk meg a tésztát tojással (mintha vékony tojásréteggel festenénk meg). - Most tegye a pitét a sütőbe, hogy 20 percig süljön, ez idő után aranyszínűnek és finomnak kell lennie! Azonnal tálaljuk.