Gluténmentes sült csirke (GM)

Gluténmentes sült csirke (GM)

Oooo akkor egy KINCS az én új gluténmentes sült csirke receptemmel! Aranyszínű, ropogós tészta és szaftos csirke belül, könnyen megtalálható alapanyagokból. A sült csirkét kedvelő férjem nagy tapsot adott ennek a receptnek, így tudtam, hogy nyertesre akadtam!

A gluténmentes liszt TÉNYLEG jól működik a mélysütött dolgok bevonataként. A profi szakácsok gyakran mondják, hogy a gluténmentes lisztek jobb lisztet készítenek, mint a búzaliszt, és azt kell mondanom, hogy teljesen egyetértek. A végső tészta ropogós, aranyszínű és finom.

Én egy klasszikus írós sült csirke receptet választottam, bár az írós alternatíva is szerepel a receptben. Néha nem kapható könnyen a boltokban, vagy érdemes kipróbálni a tejmentes változatot.

Tehát a csirkét néhány órán át pácoljuk az íróban és a fűszerekben (vagy egy éjszakán át, ha ez könnyebb), majd sütés előtt fűszerezett lisztbe szórjuk. Ezután szupergyorsan megsül, csak pár perc kell mindkét oldalra. Mmmm mmmm!

Gluténmentes sült csirke (GM)

Milyen lisztre van szükségem a gluténmentes sült csirkéhez?
Én bolti gluténmentes sima lisztkeveréket használtam, de kukoricaliszttel is remek eredményeket értem el. Tehát bármelyiket használhatja ehhez a recepthez. A burgonyakeményítő is nagyon jól működik, csak kevésbé kapható a boltokban.

Hozzávalók

  • 500 g csirkecomb filé
  • 280 ml író vagy 280 ml tej és 1 evőkanál fehérborecet
  • 80 ml savanyúságlé/jalepeno lé (ha nincs, használjon fehérborecetet vagy almaecetet).
  • 1,5 teáskanál fokhagymapor
  • 1,5 teáskanál füstölt paprika
  • 0,5 teáskanál finom só
  • 150 g gluténmentes sima liszt (én az Asda lisztjét használom) vagy kukoricaliszt
  • kb. 750 ml sütőolaj (én növényi vagy napraforgóolajat használok)

Elkészítés

  1. Egy tálban vagy tálban keverje össze az írót, a savanyúság levét, 1 teáskanál fokhagymaport és 1 teáskanál füstölt paprikát.
  2. Vágja ketté a csirkecombfiléket (feltéve, hogy nagy darabok vannak), majd tegye őket az írókeverékbe, fedje le fedővel vagy fóliával, és tegye a hűtőbe, hogy legalább 2 órán át (legfeljebb 48 órán át) pácolódjon.
  3. Amikor a csirke már pácban van, elkészítheti a lisztes panírt. Egyszerűen keverje össze a lisztet 0,5 teáskanál fokhagymaporral, 0,5 teáskanál füstölt paprikával és 0,5 teáskanál finom sóval.
    Villával emelje ki a csirke egy darabját a tupperware-ből, és hagyja, hogy a felesleg lefolyjon róla, mielőtt a lisztbe szórja. Enyhén megforgatjuk, hogy teljesen bevonja, és biztosítsuk, hogy teljesen beborítsa a fűszerezett liszt.
  4. Tegye félre egy tiszta tányérra, és ismételje meg a folyamatot, amíg az összes csirkedarabot be nem vonja. Most már készen állunk a sütésre!
  5. A megfelelő sütési hőmérséklet beállítása elég fontos, ezért javaslom, hogy használjunk cukor (vagy más főzési) hőmérőt. Öntsünk annyi olajat, amennyire szükségünk van (én kb. 8 cm mélyre törekszem) egy serpenyőbe, a hőmérőt pedig helyezzük az olajba. Óvatosan melegítsük addig, amíg az olaj hőmérséklete 170C-175C között nem lesz, ami az ideális sütési hőmérséklet.
  6. Óvatosan helyezzen két-három csirkedarabot (a serpenyő méretétől függően, ne zsúfolja túl) a forró olajba. És süssük 2-3 percig mindkét oldalát, amíg aranyszínűre sül. Sütés közben tartsa szemmel az olaj hőmérsékletét.
  7. Ha megsült, egy drótos merőkanállal (vagy fém merőkanállal) óvatosan emelje ki a csirkét az olajból, és helyezze egy konyharuhával bélelt helyre. Így a felesleges olajat leitatjuk. Ezután vagy azonnal tálalja, vagy tegye egy rácsra, amíg a maradékot főzi (hogy a tészta ropogós maradjon).
  8. Ismételje meg a sütési folyamatot a maradék lisztezett csirkével, amíg egy szép halom aranyszínű sült csirkét nem kap. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük