Sonkás és sajtos leveles tészta (GM)

Sonkás és sajtos leveles tészta (GM)

Ezek a sonkás-sajtos leveles tésztás csipetkék nagyon könnyen elkészíthetők, és abszolút finom ízűek! Tökéletes ebéddobozokba, gyors ételekbe és partikra.

Sonkával, cheddar sajttal és krémsajttal töltve a ropogós tészta tökéletes kombinációja, amely a puha közepet öleli körbe. Ráadásul hidegen és melegen is fogyasztható, így előre elkészítve is kiváló sütemény. Az alábbi receptben gluténmentes leveles tésztát használok, mivel cöliákiás vagyok (ezért szigorúan gluténmentes). Azonban normál leveles tésztával is jól működik, ha nem követi a gluténmentes diétát.

Sonkás és sajtos leveles tészta (GM) 2

Hogyan melegítsem fel őket?
Hidegen is fogyaszthatod, de ha újra akarod melegíteni, akkor inkább sütőt vagy légsütőt ajánlok, mint mikrohullámú sütőt. Így biztos, hogy szép ropogósak maradnak, és nem áznak el.

A sütőben próbáljuk ki 5-10 percig 160C-on. Légsütőben 5 perc 160C-on is elég.

Ebből a receptből körülbelül 15 leveles tésztából készült csipetkét készíthetsz, attól függően, hogy milyen vastagságúra vágod őket. A teljes receptet alább találja. Plusz rengeteg fotó a recept alatt, hogy a módszer extra könnyen követhető legyen.

Hozzávalók

  • 1 lap gluténmentes kész leveles tészta (kb. 280 g, én a JusRol márkát használom)
  • 80 g teljes zsírtartalmú krémsajt
  • 80 g reszelt cheddar sajt
  • 100g (3-4 szelet) főtt sonka
  • 1 tojás (tetszőleges méretű)
  • 1 teáskanál tej

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200C-ra (légkeverés). Ezután egy nagy vágódeszkán tekerje ki a leveles tésztalapot, amíg laposra nem fekszik (a sütőpapírt, amelybe be volt csomagolva, tartsa a tészta alatt).
  2. A krémsajtot egyenletesen oszlassuk el a lapon úgy, hogy az egyik rövidebb végénél hagyjunk 1 cm-es rést.
  3. Szórjuk a reszelt cheddarral a krémsajtot, próbáljuk meg egyenletesen elosztani.
  4. Fektesse a felszeletelt sonkát a sajtra, egy rétegben.
  5. Egy kis tálban verjük fel a tojást egy teáskanál tejjel, hogy elkészítsük a tojáshabot. Kenjünk egy kis tojásmosást a tészta szabadon hagyott szélére.
  6. Most pedig ideje feltekerni! Tekerjük fel a rövid szélétől (a tojásmosó rés nélkül, ez a végén lezárja a tekercset), anélkül, hogy túl erősen megnyomnánk, mivel nem akarjuk túlságosan összenyomni (különben a tésztának nem lesz helye a felfújáshoz). Tekerjük fel egészen a tojással megmosott széléig, majd óvatosan nyomjuk le, hogy lezárjuk a tésztahengert.
  7. Óvatosan helyezzük át a nagy sütőpapírt, amelybe a tésztát csomagoltuk, egy nagy tepsire. A tésztahengert egy nagyon éles késsel 15 szeletre vágjuk, és minden egyes szeletet a sütőlemezre helyezünk. Óvatosan formázza őket újra kör alakúra, ha valamelyik kissé összenyomódott a szeletelés során.
  8. Kenjük meg a szélét és a tetejét tojással, majd süssük a sütőben kb. 20 percig, amíg megpuffadnak és aranyszínűvé válnak.
  9. Vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki a tepsiben néhány percig, mielőtt tálaljuk, vagy tegyük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük